Willeke's homepage

Ouderwets

by on jul.25, 2013, under Sneek

Ook op een van onze rondjes door de stad
zagen we een demonstratie van

wassen op de ouderwetse manier.

Ja hoor ook ik kan mij dit wel herinneren.

De ketel voor de witte kook was….
het halen door de wringer…

Als stadse gebruikte mijn moeder wel gewoon kraanwater
en ‘de bleek’ (grasveld langs het water)
hadden we ook niet ter beschikking.

Hier help ik buurvrouw Dini met de was.
Wat was mijn moeder (4 kinderen) blij,

toen ze haar eerste (tweede-hands)
langzaamwasser kreeg.
Daar moesten wel eerst emmers water

in gegoten worden en later via die rubberen slang,
het vieze water weer afvoeren.
Geen wonder dat ‘een maal per week een schoon hempie’
heel gebruikelijk was in die tijd.

:

7 Comments for this entry

 • Francisca R.

  Mooie foto´s en de herinnering kwam boven…..voor het eerst op kamers waste ik met zo´n langzaamwasser! En wat was ik blij toen het uitgebreid werd met een centrifuge!
  Hoera voor de moderne wasmachine en droger!!
  Fijne dag!

 • Lida

  Ik heb zelf nog zo staan wassen, wel met een wasmachine en nog wel een met een elektrische wringer, maar ook twee grote teilen om te spoelen en ik weet nog dat mijn moeder de eerste Ruton centrifuge kreeg, wat scheelde dat al veel! Toen ik twaalf of dertien was ging mijn moeder het ziekenhuis in en ik als oudste meisje deed toen het huishouden, ik heb toen een hele winter ook de was zo gedaan en dan wel buiten, want onze machine was heel groot en stond achter op de plaats. Heel veel herinneringen komen nu boven!
  Fijne dag
  Lida

 • martine

  Wat een herinneringen. De maandag moet toch geen leuke dag voor onze moeders geweest zijn . Wat zijn wij dan verwend.

 • Rya

  Wat hebben onze Moeders zich moeten afbeulen…. en niet alleen met de gezinswas. Herinner me dat nog goed. Toen ik op kamers ging wonen (begin 1962) waste ik op zaterdagmorgen precies even primitief!! maar slechts mijn eigen was. Later ging ik naar de wasserette….wat een verrukkelijke uitvinding was dat!!!!
  Lida’s verhaal herken ik ook; bij ons precies hetzelfde, Moeder in ziekenhuis, oudste dochter (deze dus) deed het huishouden, inclusies alles, terwijl je nog een schoolkind was. Werd heel normaal gevonden…. moet je nu eens om komen… zelfs een vakantiebaantje schaadt de arme puberziel!! Jaja.
  Juist gisteravond met mijn jongste broer herinneringen zitten ophalen aan vroeger… God wat is dat lang geleden!!
  Groet, Rya

 • Annie

  Heel herkenbaar, vroeger thuis,Ik was zo 15 jaar denk ik, deed ik zo de was. De overals van de mannen, werden bij de sloot, op het stâlt geboend met groene zeep, in het laatste sop schoon gedraaid,wat eerst weer warm gemaakt was (petroleumstel) gewassen, daarna spoelen op het stâlt.
  Winters eerst een bit in het ijs.
  Witte was ging op de bleek, Dinsdags opspoelen, en stijven.
  Wat een werk
  Mooie foto’s
  Groetnis Annie

 • Ria van Kasteel

  Mijn moeder had ook zo’n wasbok tot 1960, en mijn zus was uit de luiers en ze kreeg de eerste langzaamwasser, respect voor die generatie.

  Groetjes van Ria ;0))

 • josephine219

  Prachtig, en ook al die reakties… Ja hoor, ik herinner me dit prima. Mijn moeder was zeer geavanceerd met ook zo’n “schoepenwasser” die ze uit de VS meebracht, waarschijnlijk nog in de jaren 40.
  Maar nu de klapper: Toen onze kinderen geboren waren kookte ik braaf luiers uit in zo’n ‘ketel’, op het fornuis, en ik woonde n.b. “in de stad” en had (in NL)zowel een wasmachine-met-ingebouwde-centrifuge als… jaja… houd je vast: een van de eerste Philips wasdrogers!! Die losse centrifuge hebben we nog jaren lang gebruikt in Frl. voor extra zware zaken die anders te lang duurden, zoals badhanddoeken. Ik mis het ding nog want het is een paar jaar geleden bezweken… toch ook geen kwaliteit, na zo’n 40 jaar!

Leave a Reply